Mikrotofflan
Lägg dem i mikron, ta ut 90 sekunder senare. Tofflorna är då värma och håller värmen i runt 2 timmar.


Chokladfontän
Stoppa i choklad, och vips så har du en Chokladfontän med rinnande varm choklad. Mums!


Bag-in-box kylare
Praktiskt och snyggt bag-in-box ställ som dessutom kyler ditt vin.


Darth Vader morgonrock
Darth Vader morgonrock! Officiell Star Wars-produkt.


Spa Lights
Låt dessa lysa upp ditt bad, utrustade med sugproppar.


Sun Jar
Ställ Sun Jar i solen, när det blir mörkt har Sun Jar fångat ljus och börjar lysa automatiskt.


Påsken som högtid

Påskdagen firas den första söndagen som inträffar efter vårdagjämningen och efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Detta sker på olika datum varje år någon gång mellan 22 mars och 25 april.

Enligt kristen tro firas påsken till påminnelse av Jesus död och uppståndelse. Påsken varar inte, som många tror, bara en vecka, utan är drygt hela 40 dagar lång. Den inleds med en 40 dagar lång fasta, till minne av Jesus frestelse, där han enligt Bibeln levde 40 dagar i öknen och blev frestad av djävulen.

Fastan avslutas med veckan före själva påskhelgen, den som kallas Stilla veckan. Förr åt man upp sig rejält innan fastan började för att stå sig under hela fastan. Därför kallas de tre dagarna innan fastans början för Fastlagen. Fastlagen börjar på en söndag, Fastlagssöndagen, och efterföljs av Blåmåndag och Fettisdag. Det är denna tisdag varje år vi enligt tradition äter semlor, vilka som bekant även kallas för fastlagsbullar. På andra håll i världen, bland annat i USA, äter man istället pannkakor till lunch på Fettisdagen.

Första dagen i fastan är en onsdag och kallas för Askonsdagen. Från och med den här dagen ska man inte äta kött, ost, ägg, dricka mjölk eller vin. Under fastan får man heller inte äta mer än ett mål mat om dagen och man äter inte förrän på kvällen efter det att solen har gått ner. Söndagar är enda undantaget för fastan, då äter man som vanligt.

Stilla veckan inleds med Palmsöndagen, den dag då Jesus red in i Jerusalem på en åsna och folk lade palmkvistar på vägen framför honom för att välkomna sin frälsare. Björkriset vi bär in och sätter i vatten sägs ha en koppling till dessa palmkvistar.

Onsdagen efter Palmsöndagen kallas Dymmelonsdag. Dymlar var de träkläppar som sattes i kyrkklockorna för att de skulle få en dovare och mjukare klang, för att påminna om den stundande Långfredagen.

Skärtorsdagen har fått sitt namn från dagen då Jesus åt sin sista måltid (upphov till nattvarden) tillsammans med sina lärjungar och då tvättade deras fötter innan måltiden. Skär är ett annat ord för ren.

Långfredagen är en sorgens dag, det var denna dag Jesus dog på korset. På Långfredagen ska man inte arbeta och därför är det också en röd dag i kalendern.

Påskdagen är den dag då man i Sverige i huvudsak firar påsk. Enligt kristendomen, och i övriga världen, är det dock påskdagen som är den huvudsakliga glädjedagen. Det var då Jesus uppstod från de döda.

Liksom julen bottnar många av de svenska påsktraditionerna i kristendomen, men de har ändå många inslag av vidskeplighet och tron på onda varelser. Exempelvis trodde man förr väldigt mycket på häxor. Skärtorsdagen var exempelvis den dag då alla häxor flög på kvast till Blåkulla för att dansa med djävulen. Detta har i modernare tider utvecklats till en lekfull dag då barn klär ut sig till påskkärringar och går runt och knackar dörr för att lämna en påskhälsning och kanske få lite godis i sin korg.

Påskafton var den stora festdagen, då man hade stora bjudningar eller gillen och höll sig vaken hela natten för att vakta när häxorna kom tillbaka från Blåkulla. Man tände ofta eldar utomhus och avfyrade vapen upp i luften för att skrämma häxorna. Nu för tiden smäller vi istället påsksmällare.

I kristendomen är ägget en symbol för liv och pånyttfödelse. Att man äter så mycket ägg under påsken beror praktiskt på att man under fastan inte fick lov att äta ägg och därför hade man efter fastan ägg i överflöd. På så sätt har även tuppar, hönor och kycklingar fått en naturlig koppling till påsken.

Färgen vi förknippar med påsk är gult och det tror man kommer från äggets gula, men även kycklingars gula färg, solen och påskliljorna. Färga ägg till påsk gjorde man redan under 1700-talet för att göra äggen lite färggladare. Då kokade man dem i lökskal och rödbetsskal för att ge dem en gul eller röd ton.