Mikrotofflan
Lägg dem i mikron, ta ut 90 sekunder senare. Tofflorna är då värma och håller värmen i runt 2 timmar.


Chokladfontän
Stoppa i choklad, och vips så har du en Chokladfontän med rinnande varm choklad. Mums!


Bag-in-box kylare
Praktiskt och snyggt bag-in-box ställ som dessutom kyler ditt vin.


Darth Vader morgonrock
Darth Vader morgonrock! Officiell Star Wars-produkt.


Spa Lights
Låt dessa lysa upp ditt bad, utrustade med sugproppar.


Sun Jar
Ställ Sun Jar i solen, när det blir mörkt har Sun Jar fångat ljus och börjar lysa automatiskt.


Mors & Fars dag

Mors dag

Mors dag har vi firat i Sverige i nästan 100 år, en tradition som vi har tagit över ifrån USA. Där firades Mors dag första gången år 1907. Som så många andra av våra traditioner har firandet en koppling till kristendomen, men det var inte kyrkan som gjorde Mors dag till en högtid.

En kvinna vid namn Anna Jarvis hade några år tidigare förlorat sin mor och höll därför en minnesgudstjänst till hennes ära. Under gudstjänsten lade man stort fokus på Guds 4:e budord, att du ska hedra din moder och din fader. Jarvis kämpade sedan i flera år för att få denna dag till en allmän helgdag, och 1914 lyckades hon, och Mors dag-firandet spred sig över världen.

Fem år senare blev det även en dag att fira här i Sverige, på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. Man hade dock inte så bra koll på hur själva firandet av Mors dag skulle gå till. Därför skrev man ett litet häfte med regler för detta, berättar Nordiska museet:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt
gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Att man ger mor en present den här dagen härstammar från den anglosaxiska traditionen att barn som arbetade hemifrån fick ledigt sista dagen i fastan för att åka hem till mor och fira Mothering Sunday. Då skulle man ge mor ett smycke och en kaka. Mors dag infaller i Sverige varje år den sista söndagen i maj.

Fars dag

Fars dag firas i Sverige inte på våren utan på hösten, närmare bestämt den andra söndagen i november. Även denna tradition härstammar från USA och är faktiskt inspirerad av Anna Jarvis och hedrandet av hennes mor.

En kvinna, Mrs. Dodd, ville hedra sin far för att han ensam hade uppfostrat henne och hennes sex syskon efter att deras mor gått bort i barnsäng. Dagen som valdes för firandet var den 19:e juni, och Fars dag firas ännu detta datum i USA.

Firandet kom inte till Sverige förrän 1931. Enligt Nordiska museets arkiv från 1963 ansåg den äldre generationen från början att firandet av mor och far bara var onödigt fjäskande, men traditionen fick fäste och är idag ett par av de mest uppmärksammade dagarna på året.